
پروژه باز طراحی و اجرای نقاهتگاه – جردن
کارفرما: شرکت آوات سلامت شایگان
محل پروژه: تهران، جردن، ظفر
سال تعریف پروژه: 1401
مساحت زمین: 550 متر مربع
مساحت زیربنا: 1025 متر مربع
تعداد طبقات: چهار طبقه ساختمان قدیمی 40 ساله، همکف بصورت پیلوت شامل انباری و پارکینگ و سه طبقه روی پیلوت، هر طبقه شامل دو واحد مسکونی دو خوابه شمالی-جنوبی
تهران رنویت:
* طراحی مهندسی (معماری، سازه، تأسیسات مکانیکی، تأسیسات الکتریکی)
* اجرای طرح در قالب مدیریت پیمان
ویژگی های پروژه:
هاسپیس یا به عبارت فارسی نقاهتگاه، فضایی است مابین بیمارستان و پانسیون. کارفرمای پروژه شرکت آوات سلامت شایگان، این ساختمان قدیمی را جهت باز طراحی و تبدیل به یک هاسپیس با ظرفیت 30 بیمار در نظر گرفته بود و خدمات طراحی و اجرای طرح را به تهران رنویت واگذار نمود. هاسپیس ها سالهاست که در دنیا وجود دارند و مورد استفاده قرار میگیرند، ولی از آنجایی که در ایران تجربه چندانی در این خصوص وجود ندارد، فرایند طراحی چنین مرکزی پیچیدگی های خاص خود را به همراه خواهد داشت. در هاسپیس بیمارانی که باید مدت طولانی مورد مراقبت پرستاری قرار بگیرند و امکان نگهداری از آنها در بیمارستان وجود ندارد، و در عین حال نگهداری از آنها در خانه هم با دشواری همراه است، پذیرش شده و توسط پرستارها از آنها مراقبت به عمل میآید. همچنین بیماران سعب العلاج و کسانی که مدت پایانی عمرشان را سپری میکنند، میتوانند زندگی را با درد و مشقت کمتر و با رفاه بیشتری در هاسپیس بگذرانند.
یکی از نکات قابل توجه در خصوص پروژه این بود که لازم بود یک دستگاه آسانسور برانکاردبر به این بنای کهنسال اضافه شود. خوشبختانه وجود یک پاسیو نسبتاً وسیع در میانه ساختمان، محل مناسبی را برای جانمایی این آسانسور بزرگ که معادل یک آسانسور 13 نفره است، در اختیارمان قرار داد. در طراحی نقاهتگاه باید به گونه ای عمل شود که با وجود درمانی و مراقبتی بودن ماهیت فضا، فرمی صمیمانه و خانگی داشته باشد و بیماران ساکن هاسپیس بتوانند از احساس آرامش و آسودگی بیشتری برخوردار باشند.
از جمله مشکلاتی که تهران رنویت درخصوص طراحی و اجرای هاسپیس با آن مواجه بود، عدم وجود آیین نامه و دستورالعمل های معین برای ایجاد چنین فضایی از سوی وزارت بهداشت بود که دلیل آن هم جدید بودن موضوع هاسپیس در ایران است. این امر باعث شد مهندسین طراح تهران رنویت، در جلسات مشترک متعددی با دفتر فنی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی شرکت نموده و در نهایت طرح و نقشه های هاسپیس جهت دریافت مجوز های لازم به تصویب برسانند.