طراحی معماری
هنر جزئیات
طراحی معماری و احداث ساختمان
نخستین گام در آفرینش یک کالبد فضایی، تجسم معمارانه و طراحی معماری میباشد. معمار با استفاده از دانش مهندسی و با اتکا بر ذوق و خلاقیت هنری خود، فضایی خاص را جهت بهره برداری به منظور خاصی طراحی مینماید. تهران رنویت مفتخر است که با دارا بودن مهندسین توانمن، فرایند طراحی معماری را حصول نتیجه دلخواه برای مشتریان عزیز به سرانجام رساند. و پس از آن پروژه را به صورت کامل احداث نموده و تقدیم مشتریان گرامی نماید.

دو روش اصلی طراحی معماری
طراحی معماری به طور کلی به دو صورت فرمگرا و عمل گرا صورت میگیرد که با توجه به کاربری بنا از یکی از روش های گفته شده مسیر طراحی معماری را پیش میگیریم.
- فرم گرا: این نوع طراحی معمولا برای اماکن فرهنگی استفاده می شود. منظور از فرم گرا نشان دادن کاربری آن سازه با استفاده از المان های معماری است. برای مثال برای طراحی موزه، کلکسیونها، سینما، مساجد ، تئاتر و از این قبیل سازه ها از طراحی فرم گرا استفاده می کنیم.
- عملگرا: هنگام ساخت سازه هایی که استحکام و کارایی ساختمان بیشتر از نشان دادن هویت مکان برای ما اهمیت دارد، از طراحی عملگرا استفاده میکنیم. برای مثال برج ها، ساختمان ها و مراکز تجاری.
سلسله مراتب طراحی معماری یک پروژه
حتی با وجود آماده بودن سرمایه مالی و نیروی انسانی تا زمانی که شما یک سلسله مراتب درست از طراحی تا ساخت پروژه نداشته باشید، به هیچ عنوان در ساخت سازه موفق نخواهید بود. به طور کلی اقداماتی که باید برای ساخت یک ساختمان انجام دهیم در مراحل زیر خلاصه میشود:
- 1- ارائه اطلاعات اولیه و طراحی یک استراتژی برای ادامه مسیر: هنگامی یک تصمیم به ساخت ساختمان میکنید، باید محل سازه را از نظر موقعیت جعرافیایی، آب و هوا، خواسته کلی کارفرما، توجه به جزئیات و بررسی تمامی عوامل وابسته به سازه.
- 2- ارائه یک طرح کلی از پروژه: بعد از اینکه بودجه خود را تعیین کردید، نسبت به بودجه و فضایی که دارید باید یک طرحی کلی از سازه به کارفرما تحویل دهید. این طرح به نوعی محور اصلی شما برای ادامه پروژه خواهد بود.
- 3- طراحی اصلی: در این قسمت شما باید کوچک ترین جزئیات را هنگام طراحی لحاظ کنید. مصالح مورد نیاز برای شروع پروژه را تهیه کرده و نسبت به طراحی همه قسمت های ساختمان به طور واضح و گاها سه بعدی اقدام کنید.
- 4- اقدام برای اخذ مجوز های ضروری: قبل از شروع ساخت و ساز شما باید نسبت به انجام کارهای قانونی ساختمان و اخذ مجوز های مورد نیاز از اماکن مربوطه اقدام نمایید.
- 5- ساخت پروژه را شروع کنید: بعد از انجام تمامی مراحل بالا، حالا نوبت این است که شما اقدام به تأمین نیاز های مالی و نیروی های انسانی کنید. در صورت فراهم بودن نیروی کافی انسانی و بودجه از قبل تعیین شده، قسمت وقت گیر پروژه که ساختن است را به سریع تر، مطمئن تر و راحت تر انجام خواهید داد.
فاز صفر طراحی و ساخت پروژه
در این فاز تمام تمرکز بر روی تحقیق نسبت به مسائل زمین شناسی و جغرافیایی زمینی است که قرار است در آن ساختمان ساخته شود. مسائل مهمی از قبیل بررسی وجود گسل های فعال و نیمه فعال، زلزله خیر بودن منطقه، نشست کردن خاک، دمای هوا در فصول مختلف، میزان بارش برف و باران، شدت باد، هوازدگی سنگ ها، ارتفاع از سطح دریا ، مقاومت زمین در برابر مصالح مورد استفاده و… . شاید برخی از عوامل بالا غیر ضروری به نظر برسد اما از آنجایی که مسئولیت کامل پروژه با شماست باید تمامی جوانب امنیتی را بررسی کنید تا در آینده مشکل ساز نشود.
فاز یک طراحی و ساخت پروژه
حالا زمان آن رسیده تا اطلاعاتی که در فاز یک جمع آوری کردید را در کنار هم قرار دهید و نقشه و طرح کلی پروژه را با مشورت با کارفرما ارائه دهید. طرح کلی شاید ساده به نظر برسد اما همانطور که گفته شد محوریت پروژه شما با توجه به طرح کلی است. تمامی اطلاعاتی که دارید در طرح لحاظ کنید تا از مشکلاتی احتمالی در امان بمانید. اگر در حین انجام پروژه متوجه اشتباه در طرح اولیه شوید، اصلاح آن بسیار پر هزینه و وقت گیر خواهد بود و شاید هیچوقت به سازه مورد نظر شما تبدیل نشود.
فاز دو طراحی و ساخت پروژه
بعد از انجام طراحی کلی نیاز به طراحی جز به جز پروژه است. حالا وقت آن رسیده که ساخت ساختمان شروع شود. با توجه به نیاز پیمانکار و دیگر نیروی های انسانی مصالح ساختمانی مورد نیاز را تامین کنید. در نقشه اصلی یا جز به جز همه مراحل ساخت باید تعریف شود. از متراژ اتاق ها تا مقدار مصالح مورد نظر. دیگر مزیت تقشه اصلی این است که شما قبل از انجام هر مرحله اقدامات لازم برای مرحله بعدی را می دانید . به این صورت پروژه را طبق برنامه و به بهترین نحو اجرا می کنید.
مفهوم کانسپت در معماری
به طور کلی کانسپت در معماری به معنای کنار هم قرار گرفتن ایده ها برای ساخت یک فضا با جلوه بصری زیبا و خلاقانه است. امروزه کانسپت های زیادی در دنیا توسط سازندگان فراگیر است مانند:
- محیط زیست
- عمومی و خصوصی
- نور
- انتزاعی
- حواس پنجگانه
- …
محیط زیست
الهام گرفتن از طبیعت همواره یکی از مسیر های بشر بوده است. در ساخت و ساز نیز راهکار هایی که از طبیعت تقلید می شود نیز رایج است. برای مثال طراحی لانه زنبوری در برخی از سازه ها. همچنین راهکارهایی که به بهره وری انرژی مربوط می شود نیز شامل کانسپت محیط زیست است.
عمومی و خصوصی
در یک ساختمان چه مسکونی باشد چه تجاری، طوری باید آنها را طراحی کنید که فضایی برای تجمع مردم یا خانواده وجود داشته باشد. از طرفی فضاهای خصوصی مانند اتاق خواب برای منزل یا اتاق استراحت برای مغازه ضروری است.
نور
طراحی پنجره ها و دیگر روزنه ها باید به صورتی باشد که در طول روز نور طبیعی کافی جذب شود. می توانید با نور مصنوعی نیز نور کافی را جذب کنید اما نور مصنوعی هیچ گاه به اندازه نور طبیعی برای کار در روز انرژِی بخش نیست و در دراز مدت خسته کننده است. همچنین می تواند با ایچاد روزنه های خلاقانه در مراکز تجاری سایه هایی با طرح های مختلف ایجاد کنید.
انتزاعی
این کانسپت معمولا در ساختمان های فرهنگی مانند موزه ها و کنابخانه ها استفاده می شود. در این کانسپت معمولا از تصویر دو بعدی یا سه بعدی اشخاص معروف یا اشعار شاعر های مشهور استفاده میشود.
حواس پنج گانه
استفاده از حواس پنجگانه منجر به درک بهتر ما از محیط میشود. هنگامی که به یک بافت خاص بر روی دیوار میرسیم، با حس لامسه درگیر میشویم. در مراکز فرهنگی با دیدن متن یک دیالوگ معروف ممکن است صدای گوینده در ذهن ما بازسازی شود. یک نورپردازی جذاب و درک درست از روانشناسی رنگ ها جلوه بصری زییایی به چشم میدهد. استفاده از گل های طبیعی و یا معطر کننده های مصنوعی مناسب حس بویایی را درگیر کرده و احساس خوبی به مردم می دهد.
